Tänään on 06.07 - maanantai 08:55

Asikasmaksulaki

01.02.2019

Työttömien keskusjärjestön hallitus vaatii niin sanotun välimaksukaton säilyttämistä terveyskeskusmaksuissa. Kaavailtu asiakasmaksulain uudistus ja välimaksukaton poistaminen heikentää entisestään työttömien mahdollisuuksia hakeutua terveyspalveluihin.

Eduskunnassa käsittelyssä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulakiuudistus on pienituloisten työttömien kannalta haasteellinen. Mikäli asiakasmaksujen välikatto poistetaan, nousevat käyntimaksut terveyskeskuksessa maksukattoon eli 683 euroon vuodessa. Nykyisen lainsäädännön mukaan maksu peritään joko kolmelta lääkärikäynniltä yhteensä 61,80 euroa vuodessa tai maksetaan 41,20 euron vuosimaksu.

Työttömillä henkilöillä on usein monia ongelmia, joista keskeisimmät liittyvät terveyteen ja toimeentuloon. Yleistä on rahan puute, niukkuus elämässä ja huoli taloudesta ja elämässä selviytymisessä. Työttömissä on iso joukko ihmisiä, jotka elävät karensseissa, minimituloilla tai joutuvat olemaan kokonaan ilman tuloja odottaessaan tukipäätöksiä.

 

- Työttömien terveyspalveluiden käyttö on jo nyt liian vähäistä tarpeeseen nähden. Välimaksukaton poistaminen vähentää entisestään työttömien terveyspalveluiden käyttöä. Seurauksena toi olla, että työkyvyttömyys lisääntyy, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

 

Matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa ja ruokajakeluissa työskentelevien Terveydeksi-hankkeen palveluohjaajien kautta tiedetään, että asiakasmaksujen suuruus ehkäisee jo nyt työttömien hakeutumista terveyspalveluihin. Asiakasmaksulain 11 § mukaan kunnat ja kuntayhtymät voivat alentaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja tai jättää ne kokonaan perimättä.

- Tätä asiakkaat eivät tiedä ja kunnissa lakia sovelletaan hyvin kirjavasti eikä yleensä asiakkaan eduksi, sanoo Terveydeksi-hankkeen sosiaalipalveluohjaaja Veera Luoto.

Lakipykälän soveltamatta jättämisestä kertoo sekin, että yli 350 000 sosiaali- ja terveyspalvelumaksua päätyi ulosottoon vuonna 2017.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi vetoaa perustuslakiin työttömien terveyspalvelujen turvaamiseksi. Ihmisillä on perustuslain 19 pykälän takaama oikeus ”perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden ja työkyvyttömyyden aikana. Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä”.

- On ällistyttävää, että maan hallitus ei ymmärrä luovansa välimaksukaton poistamisella mahdottoman tilanteen suurelle osalle suomalaisia. Se luo uutta velkakierrettä ja köyhyyttä. Asiakasmaksut voivat katkaista työttömän palvelupolun muun muassa kuntoutukseen. Työttömän tie avoimille työmarkkinoille mutkistuu edelleen, jos hän ei saa itselleen sopivia terveyspalveluja.

Jäsentiedote
16.06.20   Tervehdys helteiseltä juhannusviikolta, tulihan se kesä viimein. Nyt ei tarvitse kylmässä... lue lisää
Tiedote 29.5.2020
29.05.20   Kesäinen tervehdys kaikille, koronavirus on hankaloittanut monen järjestön toimintoja, niin... lue lisää
Kevätkokous
12.05.20 Mikkelin työttömät ry kevätkokous pidetään ke 3.6. klo 11.00, Porrassalmenkatu 1 B II krs. Jäsenistön... lue lisää
Tiedote 8.4.2020
08.04.20                       www.mikkelintyottomat.fi                                              TIEDOTE... lue lisää
Tiedote koronavirukseen liittyen!
17.03.20 Tiedote koronavirukseen liittyen! Meille yhdistyksessä on ensisijaisen tärkeää huolehtia koko... lue lisää
TE-toimisto - portinvartijasta palveluiden koordinaattoriksi
23.01.20   Työttömien Keskusjärjestö: TE-toimisto - portinvartijasta palveluiden koordinaattoriksi... lue lisää
Kannanotto Eduskunta 6.11.
12.11.19 PIENITULOISTEN KANSALAISTEN  HARRASTUSMAHDOLLISUUDET TURVATTAVA Työttömät ja myös pienituloiset... lue lisää
Parhaat puhelinkuvat
29.10.19   Kurssin tavoitteena on ymmärtää erilaisten puhelinten kamerasovellusten hyödyt kuvaamisessa.... lue lisää
Kutsu Mikkelin teatterille la 17.8. klo 15.00
31.07.19 Ilmaisutaidon ryhmä Kipinä ja Mikkelin tyttöteatteri Ohjelmistossa 17.08.2019 klo 15.00... lue lisää
Poikkeukset aukioloon
09.07.19 Poikkeukset aukioloaikoihin: Ruokala suljettu:  28.6-28.7. Lahjoitusruokaa jaetaan yhdistyksen... lue lisää
Työttömät odottavat hallitukselta nopeita ja selkeitä toimia työllisyyspolitiikassa
24.05.19 Työttömät odottavat hallitukselta nopeita ja selkeitä toimia työllisyyspolitiikassa Aktiivimallin... lue lisää
Kohtaamispaikan teatteriryhmä
23.05.19 Ilmaisutaidon ryhmä Kipinä  on Mikkelin työttömien yksi harrastusryhmistä. Se on avoin kaikille. Siihen... lue lisää
Riittävät palvelut työttömille
18.04.19 Tulevan hallituksen turvattava riittävät työllisyysmäärärahat ja palvelut työttömille Työttömien... lue lisää
Oikeus työhön ihmisarvoa kunnioittaen
18.04.19 Työttömien Keskusjärjestö piti 16-17.4 vuosikokoustaan Jyväskylässä.  Kansanedustaja Lauri Ihalainen piti... lue lisää
Työttömien terveyspalvelut
27.02.19 Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa – työkykyohjelma käyttöön Lähes joka kolmas... lue lisää
Mikkelin Työttömät ry

Mikkelin Työttömät ry © Copyright 2010-2020

Web-nikkarointi: Verkkoverstas